Het aantal bedrijven in de zakelijke dienstverlening is de afgelopen jaren enorm gestegen. Alleen al in Nederland zijn er duizenden kantoorunits en bedrijfsgebouwen bijgekomen. In de zakelijke dienstverlening zien we dat elke bedrijfstak eigenlijk alleen maar gegroeid is vanaf 2007. Deze zijn niet allemaal even succesvol en de economische crisis heeft ook hier een slag geslagen. Al met al is een baan in de zakelijke dienstverlening zeer gewild. De opleiding HBO Commerciële Economie bereid je voor op het werk in de commerciële sector. Geïnteresseerd in de opleiding Commerciële Economie? Er wordt ingegaan op onder andere de toelatingseisen, studieaanbod, studieverloop, studievakken en je carrière mogelijkheden.

Beschrijving opleiding HBO Commerciële Economie

De opleiding is erg breed en omvat alle activiteiten op het gebied van zakelijke dienstverlening. Je word klaargestoomd voor een baan in de commerciële sector. De opleiding duurt in de meeste gevallen 4 jaar. Je uiteindelijke werkveld zal na het behalen van je diploma erg breed zijn. Aanverwante opleidingen zijn HBO Sportmarketing, HBO Management, HBO Bedrijfseconomie en HBO Small Business & Retail Management.

Toelatingseisen opleiding HBO Commerciële Economie

Als je tot de opleiding HBO Commerciële Economie toegelaten wilt worden moet je in het bezit zijn van een vooropleiding. Wanneer je een HAVO of VWO diploma hebt kun je worden toegelaten. Je zult echter wel het studiepakket Economie & Maatschappij gevolgd moeten hebben. Wanneer je een ander studiepakket gekozen hebt op de middelbare school worden er aanvullende eisen gesteld. Je zult het vak M&O (Management & Organisatie) gevolgd moeten hebben. Met een willekeurige MBO opleiding kan men in principe elke HBO opleiding starten. Mocht je aanvullende informatie willen over het starten van een HBO diploma als ex-MBO student kun je altijd contact opnemen met de instelling. Zorg dat je terecht komt bij de afdeling ‘Studievoorlichting’. 21 jaar of ouder? Dan kan je gevraagd worden deel te nemen aan een 21+ toelatingstest. Verder zal er aan het begin van de opleiding vaak een taaltest Nederlands en Engels plaatsvinden om te toetsen of een student op het juiste niveau qua taalkundigheid zit.

Studieaanbod opleiding HBO Commerciële Economie

De opleiding wordt zowel in een voltijd- als een deeltijdvariant aangeboden. Studenten die de opleiding voltijd willen volgen kunnen bij nagenoeg alle hogescholen in Nederland terecht. Amsterdam, Rotterdam, Breda, Utrecht en Eindhoven zijn de meest populaire studentensteden om de opleiding HBO Commerciële Economie te volgen. Eventueel kunnen deze opleidingen ook in overleg in deeltijd gevolgd worden. Naast je werk toch een opleiding volgen? Ook dat is prima te realiseren. Er bestaan een aantal erkende opleiders in Nederland die jou de kans bieden om een bachelor diploma HBO Commerciële Economie te halen.

Studieverloop opleiding HBO Commerciële Economie

De opleiding is erop gericht om jou inzicht te geven in alle facetten van het vak Commerciële Economie. Stap voor stap werk je toe naar je uiteindelijke afstudeerstage. De 4-jarige studie is ingedeeld in verschillende fases van het studietraject. In jaar 1 maak je kennis met de opleiding en de studie. Je krijgt inzicht in de studievakken. Dit wordt ook wel de propedeuse genoemd. Middels theorie en projecten word je onderworpen aan een aantal uitdagingen zoals het schrijven van een ondernemingsplan, het uitvoeren van een marktonderzoek en je zult aan de slag gaan met calculatie onderwerpen. Jaar 2 zal de theorie uitgebreid en lastiger worden. Er word meer van je verwacht op het gebied van samenwerken, kennis, inzet en verantwoordelijkheid. Tentamens zijn ook aan de orde in jaar 1 en 2. Jaar 3 en jaar 4 staan in het teken van persoonlijke invulling en praktische bekwaamheid. Stage en een persoonlijk keuzeprogramma (minor) staan op de agenda. Een stage in het buitenland behoort tot de mogelijkheden en is zeker iets om van tevoren over na te denken. Tijdens je laatste project, je afstudeeropdracht, behandel je een marketingvraagstuk of een ander commercieel economische kwestie.

Studievakken opleiding HBO Commerciële Economie

De opleiding wordt ingevuld door middel van studievakken. Daarbij zijn er hoofd- en bijvakken. De hoofdvakken worden vaak verplicht gesteld en wordt er van de student verlangt dat zij aanwezig zijn bij de studielessen. Naast de hoofdvakken worden er bijvakken gegeven zoals Nederlands, Engels, keuzevakken, Studieloopbaanbegeleiding en praktijkvakken.

Carrièremogelijkheden opleiding HBO Commerciële Economie

Zoals al eerder aangegeven is, is het werkveld erg breed qua mogelijkheden. Ook kun je ervoor kiezen om door te studeren. Afhankelijk van jouw interesses, specialiteiten en afstudeerrichting kun je op zoek gaan naar een passende baan. Marketing- product of salesmedewerker, marktonderzoeker en financieel adviseur zijn slechts enkele voorbeelden van een legio aan carrièremogelijkheden. Grote multinationals maar ook midden- en kleinbedrijven zijn met grote regelmaat op zoek naar commercieel economen om het personeelsteam te versterken.

  • Toelatingseisen
  • Studieaanbod
  • Studieverloop
  • Studievakken
  • Carrièremogelijkheden
4.3

Samenvatting

Voor iedereen met affiniteit voor economie, marketing, marktonderzoek en bedrijfseconomie is deze opleiding zeker aan te raden.
Erg breed en divers in zowel studieverloop als studieaanbod. Als het gaat om Carrièremogelijkheden is de opleiding HBO Commerciële Economie een prima studie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.