Uit cijfers van het CBS is gebleken dat het aantal cateraars in Nederland wederom is gestegen. Ook de omzet steeg met ruim 7%. Sinds de crisis in 2007 heeft de omzet in de cateringbranche een recordhoogte aangenomen. Deze positieve omzetontwikkeling komt voort uit verschillende verschijnselen.

Catering is een breed begrip en kent diverse varianten als er gekeken wordt naar de bedrijfsvoering. Denk hierbij aan bedrijfsrestaurants, schoolkantines, pizzabezorgers en de zogenaamde eventcateraars. Met name het aantal eventcateraars is de afgelopen jaren enorm gestegen. Eventcateraars worden ook wel ‘Traiteur’ genoemd. Zij dragen zorg voor eenmalige gelegenheden zoals feesten, recepties, bruiloften enzovoorts. Het beroep ‘Traiteur’ komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Vroeger droegen traiteurs zorg voor maaltijden voor mensen uit hogere gemeenschapsklassen.

Tegenwoordig worden er veel eenpersoonsbedrijven gestart die zich richten op allerlei facetten uit de cateringwereld. Vaak hebben zij één specialisme zoals bijvoorbeeld het bereiden van buffetten of het verzorgen van een barbecue. Het starten van een cateringbedrijf wordt gezien als laagdrempelig. Er is relatief weinig investering voor nodig, minimale scholing en het is vaak nog lucratief ook.

Cateringbranche – Vormen van Catering

Het begrip ‘catering’ omvat alle activiteiten met betrekking tot het verzorgen van eten & drinken. Binnen het beroep van cateraars bestaan enorm veel subgroepen en specialismes. Vormen van catering in de cateringbranche die we inmiddels kennen zijn contractcatering, partycatering en overige caterings.

Contractcatering

Zowel op nationale- als op regionale schaal wordt er gebruik gemaakt van contractcatering. Deze vorm van catering vindt meestal plaats in grootkeukens. Contractcateraars moeten in het bezit zijn van een vergunning. Horecabedrijven die op grote schaal eten en drinken verzorgen voor bijvoorbeeld bedrijven, ziekenhuizen, gevangenissen, scholen en vliegtuigen vormen de subgroep ‘contractcateraars’.

Partycatering

De zogenaamde partycateraars of eventcateraars focussen zich op allerlei verschillende soorten evenementen en aangelegenheden. Partycatering is erg breed en kent vele mogelijkheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan koude & warme buffetten, feestelijke hapjes, proeverijen, lunchverzorging, high-tea en barbecues op locatie en ga zo maar door.

Institutionele catering

Institutionele- ofwel, de overige cateraars zijn vaak de kleinere spelers op de markt. Zij richten zich vaak op één specifiek element wat catering betreft. Ze zijn vaak eigenlijk onzichtbaar. Denk bijvoorbeeld aan een cast & crew cateraar die diverse hapjes en drankjes verzorgd voor personeel en artiesten tijdens een evenement of feest.

Met zo’n 9000 kantine- en cateringbedrijven is er sprake van een enorme concurrentie. De omzetontwikkeling in de cateringbranche is sterk verdeeld. Er zijn cateringbedrijven die jaarlijks tonnen aan omzet draaien en meer dan 50 personeelsleden tellen maar de meerderheid bestaat uit kleine (eenpersoons)bedrijven met een relatief lage omzet.

Cateringbranche – Trends en Ontwikkelingen 

Starten cateringbedrijf is laagdrempelig

Partycatering wordt steeds populairder, zowel voor ondernemers als voor consumenten. Het starten van een bedrijf dat gericht is op partycatering is erg laagdrempelig. Door middel van een relatief lage investering,

Prijzen catering concurrerend

De prijzen voor eventcatering lopen sterk uiteen. Dit is afhankelijk van de wensen en behoeften van de afnemer. Doordat vraag en aanbod elkaar tot nu toe redelijk in evenwicht houden kunnen we wel zeggen dat de prijzen concurrerend aan elkaar zijn.

Catering Seizoensgebonden

Partycatering is ook sterk afhankelijk van het seizoen. De zomermaanden en de maanden rond de feestdagen leveren het meeste werk op voor de zogenaamde traiteurs. We zien bijvoorbeeld een enorme stijging in het aantal orders voor georganiseerde barbecues. Gezellig met de familie, het personeel of een aantal vrienden barbecueën op eigen locatie waarbij alles voor je geregeld wordt.

Populariteit foodtrucks stijgt

Een andere trend binnen de cateringbranche zijn de gigantische foodtrucks. Wat in Amerika is uitgegroeid tot een grote hype, stijgt de populariteit van foodtrucks in Nederland ook flink. Vaak zien we deze enorme vrachtwagens met ingebouwde horeca-apparatuur en interieur op de zogenaamde ‘foodtruck-festivals’ maar tegenwoordig is het zelfs mogelijk om een foodtruck in te huren op locatie.

Catering als statussymbool

Catering tijdens een feest of festival is erg belangrijk en wordt door de organisatoren én bezoekers vaak als statussymbool gezien. De geslaagdheid van de gelegenheid kan vallen en staan met de kwaliteit van het eten en drinken.

Cateringbranche – Tips en Advies voor de Consument

Bepaal vooraf je budget

De prijzen van catering zijn veelal afhankelijk van jouw wensen met betrekking tot de gelegenheid. Het aantal mogelijkheden dat cateraars tegenwoordig aanbieden valt niet te beschrijven. Van compleet verzorgde thema-avonden tot een schaal met luxe hapjes. Het is vaak lastig voor de afnemer, wat zijn mijn wensen? Zorg ervoor dat je vooraf je budget bepaalt en bespreek dit ook met de cateraar. Zo kom je niet voor onverwacht hoge kosten te staan.

Denk aan je gasten

Het is belangrijk om zoveel mogelijk te weten over je gasten. Neem hierbij zaken in overweging als leeftijdscategorie, de hoeveelheid gasten, zijn er mensen met allergieën of zijn er vegetariërs? Als je ervoor zorgt dat je veel informatie hebt over je publiek zal dit je alleen maar ten goede komen met het oog op alle voorbereidingen bij inschakelen van een cateraar.

Welke cateraar moet ik kiezen

Zoals eerder al is vermeld zijn er in Nederland al duizenden bedrijven die allerlei soorten catering verzorgen. Doordat de vraag naar catering is toegenomen is het aanbod ook groter geworden. Hoe kies je nu de juiste cateraar? Oriënteer je goed, bezoek websites, bekijk foto’s en ga bij vrienden en familie na of zij een bedrijf kennen die jou kunnen helpen. Doe alles om zoveel mogelijk te weten te komen over de bedrijven en haar mogelijkheden.

Presentatie

Of je nu een schaal hapjes, een warm of koud buffet of een frietkraam op locatie wilt voor jouw gelegenheid moet je altijd rekening houden met de presentatie. Denk bijvoorbeeld aan buffettafels, bestek, servies, barbecues en andere benodigdheden. Zorg voor een logische indeling. Denk aan looprichtingen en loopruimten bij een buffet. Zorg voor een uitstraling dat bij de gelegenheid past en denk hier van tevoren ook over na. Gebruik van kaarsen en thema-attributen kunnen ervoor zorgen dat het geserveerde etenswaar de juiste sfeer krijgt.

Doe mee met de conversatie

4 reacties

    1. Beste Maartje,
      Wij zijn zelf (meer dan 10 jaar) actief in de horecabranche. Wij hebben dus inmiddels ook een groot netwerk opgebouwd met mensen die werkzaamheden uitvoeren in hotels, restaurants, café’s.
      Ons artikel is grotendeels tot stand gekomen met behulp van eigen kennis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.