Digitale ontwikkeling heeft de wereld doen veranderen. Met dank aan diverse nieuwe technologieën is er een enorme progressie geboekt op het gebied van internet, sociale media en communicatiemiddelen. Digibesitas is aan de orde van de dag.

Als gevolg van deze verandering is er een nieuwe generatie ontstaan. De zogenaamde ‘apenstaartgeneratie’. Deze generatie betreft een grote groep mensen die geboren zijn tussen 1990 en 2005. Zij zijn opgegroeid met de hedendaagse communicatiemiddelen en hebben hun manier van leven hier ook op aangepast.

  • Wat is de definitie van digibesitas?
  • Wat zijn de mogelijke oorzaken en gevolgen van digibesitas?
  • Welke oplossingen zijn er om digibesitas te verhelpen?

Definitie Digibesitas

De definitie van ‘digibesitas’ luidt als volgt: ‘dwangmatig gebruik van computers, internet en andere communicatiemiddelen met als gevolg een ‘digitale burn-out’.

Het grootste deel van de digibeten heeft last van digibesitas door overmatig gebruik van sociale media. Digibesitas kan gezien worden als welvaartsziekte en verslaving.

Gerelateerde begrippen zijn ‘content overload’,’socialbesitas’ en ‘infobesitas.’ De ziektevorm komt voort uit de welvaartsziekte ‘obesitas’.

Oorzaken Digibesitas

Als we kijken naar de oorzaken van digibesitas gaan we een aantal jaar terug in de tijd. Vanaf 1990 zijn er immense stappen gemaakt in digitale ontwikkeling waarin het ‘verbeteren van communicatie’ centraal stond. Deze groei heeft zijn weerslag gehad op de bevolking en inmiddels zijn onze levens hierop aangepast.

Om maar even een paar voorbeelden te noemen:

  • Opkomst sociale media.
  • Internetbankieren was nog nooit zo makkelijk.
  • Smartphones, tablets en laptops met diverse geïntegreerde apps waarbij onderlinge communicatie mogelijk gemaakt werd.
  • Online shoppen kende een weergaloze groei.
  • Etc.

Al deze veranderingen hebben effect gehad op onze manier van leven. Met name de ‘apenstaartgeneratie’, geboren 1990-2005, heeft de digitale luxe in haar armen gesloten. Over de generatie, geboren ná 2005 nog maar niet gesproken.

Men krijgt een enorme hoeveelheid aan digitale prikkels te verwerken. Bedrijven, organisaties en app-ontwikkelaars schreeuwen om de aandacht van de consument. En de consument gééft deze aandacht ook. Vraag en aanbod stimuleren elkaar in dit verhaal.

Digibesitas komt vaak voor onder jongeren.

Jongeren zijn kwetsbaar en makkelijk te beïnvloeden. Jongeren zitten in een belangrijke ontwikkelingsfase in hun leven waarbij ze zichzelf gaan leren kennen.

Jongeren die leven in een maatschappij waarbij ‘pesten’ bijvoorbeeld regelmatig voorkomt. Gepest worden kan leiden tot digibesitas. Maar ook discriminatie, relatiebreuken en ontslagen worden op het werk.

De verslaving komt in de meeste gevallen voort uit een ander probleem. Men zoekt een uitweg uit de dagelijkse problemen met internet, sociale media, games en andere digitale hulpmiddelen.

Mogelijke oorzaken Digibesitas

  • Privé problemen.
  • Continu drang naar digitaal sociaal contact.
  • Virtuele wereld voelt beter dan eigen leven.
  • Game-verslaving.
  • Porno-verslaving.
  • Shop-verslaving.
  • Informatie-verslaving.

Gevolgen Digibesitas

Wat zijn de gevolgen van digibesitas? Wanneer iemand zich continue focust op digitale prikkels en sociale media kan men een ‘overload’ aan content binnenkrijgen met ‘digibesitas’ als gevolg.

Het punt waarop men niet meer zonder hulpmiddelen kan om aan de online gemeenschap deel te nemen.

Het 24/7 online zijn is voor veel mensen belangrijker dan genoeg slapen, goede voorbereidingen op proefwerken en prestaties leveren op de werkvloer. De gevolgen van digibesitas kunnen ingrijpend zijn en kunnen je hele leven beheersen.

Mogelijke gevolgen Digibesitas:

  • Slaapproblemen.
  • Eetproblemen.
  • Fysieke klachten door onvoldoende lichaamsbeweging.
  • Sociaal contact beperkt tot virtuele wereld.
  • Slechte prestaties op school/werk .
  • Digibesitas kan leiden tot andere verslavingen.

Oplossingen Digibesitas

Het is sterk afhankelijk in welke mate de stoornis bij iemand aanwezig is. Digibesitas kan gezien worden als een verslaving en moet daarom zeer serieus genomen worden om erger te voorkomen.

#1. Erken het probleem

De belangrijkste stap in het proces is het erkennen van het probleem. Erkenning speelt een grote rol in de vervolgstadia die gaan komen.

Leg vast wat de oorzaak is van je verslaving.

Ga na wat de gevolgen zijn.

Op internet zijn er diverse mogelijkheden om ‘online statistieken’ van een persoon te beoordelen. Door middel van verschillende ratio’s en gemiddelden kan men nagaan of digibesitas aan de orde is.

Erkenning is de eerste én de belangrijkste stap in het proces om digibesitas te verhelpen.

#2. Inzicht verkrijgen

Houd bij hoeveel digitale tijd je doorbrengt. Breng het hele probleem van begin tot eind in kaart. Kennis en inzicht met betrekking tot het gebruik van digitale diensten zorgen ervoor dat je straks het internetgebruik kunt beheersen.

#3. Maak een planning

Om weer structuur te vinden in het dagelijkse leven kan je een tijdsplanning maken. Een schema waarbij je vaststelt welke activiteiten er op welke tijdstippen gaan plaatsvinden. Zorg ervoor dat je een vast ritme opbouwt met betrekking tot prioriteiten als slapen, eten, persoonlijke hygiëne en school.

Plan je vrije tijd in met dingen die je leuk vind om te doen. Zoek een nieuwe hobby of reserveer wat tijd voor sociale activiteiten.

#4. Hulp van familie & vrienden

Schakel de hulp in van familie en vrienden. Personen die dichtbij je staan en er alles aan zullen doen om je te helpen met je probleem. Het bespreken van je probleem kan al heel verlichtend zijn. Vertel ze wat je van hen verwacht en wat zij van jou kunnen verwachten. Ook gezinstherapie kan een optie zijn. Vaak wordt dit middel pas ingezet als andere oplossingen niet zullen helpen.

Hulp van zorgverlening

Raadpleeg je huisarts wat hij of zij voor jou kan betekenen. Bij dwangmatig en structureel gebruik van digitale middelen met als gevolg digibesitas zijn er wellicht ook medische oplossingen, in de vorm van medicijnen of therapieën. In de meest extreme gevallen kan er een afkickcentrum aan te pas komen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.